Leraar

Mijn naam is Mark v.d. Berg, geboren in 1980 en sinds enkele jaren woonachtig in Wijchen. Mijn eerste kennismaking met Tai Chi was via een vriendin die me meenam naar een Tai Chi docente in Nijmegen, dit was in 1999. De manier van bewegen, ademen, ontdekken en de rust die ik leerde ervaren, bevielen me zo goed dat ik sindsdien niet meer ben gestopt.

In 2000 kwam ik bij Willem Kienhuis terecht en daar train ik tot op de dag van vandaag nog steeds.  Willem leerde mij de Yang 64-vorm aan, zoals hij deze heeft geleerd van Hennie van der Heijden, en leerde me op zijn wijze kijken naar mijn lichaam en de werking ervan. Willem heeft me in al die jaren gestimuleerd om verder te kijken dan zijn lessen en zijn manier van omgaan met Tai Chi. Dankzij hem ben ik workshops en lessen van andere docenten uit binnen- en buitenland gaan volgen.
Ik volg nu al een kleine 10 jaar Luis Molera, een docent uit Spanje en Judith van Drooge een docente uit Zwolle. Beiden hebben mij een Stokvorm, Waaiervorm en Bamboe Chi Kung vorm bijgebracht en vele andere waardevolle lessen. Afgelopen jaar is daar ook de start voor een sabelvorm bijgekomen.
Maar ook andere docenten hebben mijn kijk op Tai Chi mogen vergroten en vormen. De meest recente, naast de vaste workshops bij Judith, is Paul Silfverstrale die me kennis heeft laten maken met een Wudang Speervorm.

Na al die jaren blijf ik me verbazen over de werking van lichaam en geest en het samenspel dat ontstaat bij de beoefening van Tai Chi Chuan. Daarbij haal ik erg veel plezier uit de partneroefeningen, de zachtheid van de oefeningen en het contact tussen de mensen.

– Competitie 2013 –