Leraar

Mijn naam is Mark v.d. Berg, geboren in 1980 en woonachtig in Wijchen. Mijn eerste kennismaking met Tai Chi was via een vriendin die me meenam naar een Tai Chi docente in Nijmegen, dit was in 1999. De manier van bewegen, ademen, ontdekken en de rust die ik leerde ervaren, bevielen me zo goed dat ik sindsdien niet meer ben gestopt.

In 2000 kwam ik bij Willem Kienhuis terecht en daar train ik tot op de dag van vandaag nog steeds.  Willem leerde mij de Yang 64-vorm aan, zoals hij deze heeft geleerd van Hennie van der Heijden, en leerde me op zijn wijze kijken naar mijn lichaam en de werking ervan. Willem heeft me in al die jaren gestimuleerd om verder te kijken dan zijn lessen en zijn manier van omgaan met Tai Chi. Dankzij hem ben ik workshops en lessen van andere docenten uit binnen- en buitenland gaan volgen.

Eén van de eerste docenten die ik dankzij Willem heb mogen ontmoeten was Luis Molera, en via hem Judith van Drooge. Sinds die eerste ontmoetingen ben ik bij beide mensen hun workshops gaan volgen. Zij hebben mij een stok-, waaier-, sabel- en enkele qigong-vormen aangeleerd.

Dankzij deze mensen ben ik weer in contact gekomen met andere docenten om me bij te staan in mijn eigen Tai Chi ontwikkeling. De laatste zet die Judith mij gegeven heeft, was richting Hans Lauxen van Tai Chi Nederland, en sinds enkele maanden is ons contact uitgegroeid tot een samenwerking in de vorm van de workshop ‘Terug naar de Bron‘ en voor mij een veelvuldig bezoek aan zijn workshops en lessen in Winschoten.

Na al die jaren blijf ik me verbazen over de werking van lichaam en geest en het samenspel dat ontstaat bij de beoefening van Tai Chi Chuan. Daarbij haal ik erg veel plezier uit de partneroefeningen, de zachtheid van de oefeningen en het contact tussen de mensen.

 

Voor wie meer over mij als docent en Tai Chi-speler wil weten. Afgelopen maart heeft Karen van Tai Chi Nederland een interview bij mij afgenomen en daar een prachtig artikel van geschreven:

Bewustworder van details

 

Afgelopen jaar zag er zo voor mij uit: