Wat is Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan kan op verschillende manieren benaderd en bekeken worden.

Allereerst is ze gebaseerd op het Taoïsme, een filosofie die uitgaat van de interactie tussen Yin en Yang en het volgen van de Dao (de Weg).
Deze interactie is terug te vinden in de filosofie, maar ook in de beweging en de partneroefeningen.

Tai Chi Chuan is namelijk voornamelijk bekend als een Chinese bewegingsleer die tegenwoordig vooral beoefend wordt, vanwege alle positieve effecten die het heeft op de gezondheid. Tai Chi wordt op deze manier ook wel eens omschreven als meditatie in beweging.
De bewegingen zijn veelal rustig, gracieus en zonder al teveel belasting op de gewrichten. Het lichaam wordt ontspannen, het tempo van de ademhaling en de hartslag worden omlaag gebracht en de aandacht wordt op het eigen lichaam gericht.
Door deze combinatie wordt de bewustwording van het eigen lichaam vergroot, verbetert het evenwichtsgevoel,  de ontspanning, coördinatie, en de algehele doorstroming in het lichaam. Dat dit weer een positief effect heeft op het verminderen van stress, drukte en spanning spreekt eigenlijk voor zich.

De interactie tussen Yin en Yang in relatie tot partneroefeningen en het ontmoeten van de ander, is vooral terug te vinden in de oorsprong van Tai Chi Chuan. Naast een bewegingsleer is ze namelijk ook een  interne verdedigingssport. Wat betekent dat de tegenstander niet verslagen wordt door middel van spierkracht en snelheid, maar door ontspanning, voelen, en teruggegeven.

Alle drie de peilers, de filosofie, de bewegingsleer en de partneroefeningen, zullen op hun eigen manier terugkomen in de lessen.

Tai ChiLessen Tai Chi Chuan