Tai Chi Chuan

Tijdens mijn lessen benader ik Tai Chi Chuan als een krijgskunst. Dit betekent niet dat we elkaar blauwe ogen gaan slaan en rollend over de vloer heen gaan, maar wel dat we alle principes testen in de praktijk. Ik kan namelijk een beweging ogenschijnlijk heel mooi uitvoeren, maar als er geen inhoud en intentie achter zit, blijft het een loze beweging in de ruimte. Een hele mooie beweging, een beweging die ongetwijfeld goed is voor je lijf, maar wel eentje zonder inhoud. En dus wil ik het testen met een partner en vragen stellen als: “Klopt het wat ik doe? Kan ik mijn structuur houden? Werkt de beweging? Wat moet ik bij mezelf aanpassen om tot een kloppende beweging te komen? Wat moet ik doen om bij mezelf te komen?”

De meeste mensen die op zoek gaan naar Tai Chi Chuan kennen het beeld van een groep mensen die in het park mooie langzame bewegingen maken. Maar wat de meesten niet weten, is dat dit slechts één zijde van een medaille is. Tai Chi Chuan is meer dan een langzame zachte beweging, het is meer dan meditatie in beweging, het is ook een krijgskunst die vroeger gebruikt werd op het slagveld en daar komen meer principes bij kijken dan alleen zacht bewegen en rustig ademhalen.


Tai Chi Chuan lessen

Vanaf maandag 5 september starten de reguliere lessen in het Embodiment Centrum Wijchen!

Op de dinsdagavond houden we het relatief eenvoudig en toegankelijk. We gaan inhoudelijk aan de slag met de handvorm en ben je voornamelijk aan de slag met het aanleren van de vorm, individueel onderzoek naar de bewegingen in je lijf en gezamenlijk lopen van de vorm.

Op de donderdagavond duiken we iets meer de diepte in en zijn we ‘actiever’ bezig. We duiken het eerste uur dieper in op de handvorm, verkennen de applicaties/toepassingen uit de vorm en onderzoeken wat dit doet bij onszelf en bij de ander.
Het tweede uur gaan we aan de slag met korte wapens. Vorig schooljaar zijn achtereenvolgens het enkelhandig sabel, de waaier en een tweehandig sabel voorbij gekomen. Na de zomer gaan we starten met een aantal weken enkelhandig sabel.

Dinsdagavond

Handvorm

Dit uur gaan we inhoudelijk aan de slag met de handvorm. Hoe zat een beweging ook alweer in elkaar? Hoe verhouden de bewegingen zich onderling? En hoe zit deze handvorm ook alweer in elkaar?
Het wordt een uur met veel individueel onderzoek naar de bewegingen en ruim aandacht voor het al dan niet gezamenlijk lopen van de vorm.

Donderdagavond

Handvorm & partneroefeningen

Komende periode duiken we op de donderdagavond veel in op de applicaties uit de handvorm. Onze handvorm is nog steeds de kapstok van de lessen, maar de benadering zal liggen vanuit de partner-oefeningen. Wat houdt de beweging in? Wat is de martiale toepassing? Welke variaties komen er om de hoek kijken? Wat doet dit met mijn lijf? En hoe leer ik dit fysiek en mentaal te beheersen?

Donderdagavond

Korte wapens

Tai Chi als zelfverdedigingsvorm is te versterken door een wapen in je handen te houden. Voor het lichaam is er daardoor ineens iets verandert in het spiergevoel en -gebruik en de proprioceptie (het lichaamsbewustzijn). De techniek kan hetzelfde zijn, het wapen dat je vasthoudt maakt dat je lichaam andere dingen moet doen. Voetje voor voetje lopen op de vlakke grond is immers ook anders dan op een evenwichtsbalk. We werken in deze lessen met wapens die redelijk kort op het lichaam gedragen kunnen worden, zoals dolk, korte sabel en de waaier. Deze laatste wordt wellicht als uiting van sierlijkheid gezien, maar kan met name ook gebruikt worden als slagwapen. De beweringen die we maken in de lessen variëren van langzaam en vloeiend tot vlug en snel. Met name partneroefeningen maken deze vorm interactief en speels om te doen.


Spelregels

Dag:Dinsdag- en donderdagavond
Tijd:Les 1: 19:00 – 20:00u.
Les 2: 20:15 – 21:15u.
Locatie:Het Embodiment Centrum
Kosten en inschrijven:Middels de lespakketten