Over Tai Chi Chuan Wijchen

Mijn naam is Mark van den Berg, geboren in 1980, woonachtig in Wijchen en sinds 1999 bezig met Tai Chi Chuan. Graag wil ik het verhaal vertellen over de docenten die mij ontzettend waardevolle lessen hebben gegeven. Het verhaal over de zachte kant van Tai Chi, de ontspanning, de ademhaling, het lopen van de vorm, het ontwikkelen van je lijf, hart en hoofd. De sensitiviteit die groeit en de filosofie die erachter zit.

Alleen kom ik er dan vervolgens achter dat ik een groot stuk aan het vergeten ben. Want naast het gezondheidsaspect van Tai Chi Chuan en de filosofie waar ze op gebaseerd is, is er nog een derde peiler namelijk de martiale kant van Tai Chi Chuan.

Een peiler die mijns inziens minstens zo diep gaat als de peiler rondom lijf en leden, misschien nog wel dieper en eentje die de filosofie heel praktisch naar voren laat komen. Een peiler die de principes achter Tai Chi Chuan op een hele mooie zachte manier naar voren laat komen, je bij je basis uit laat komen, je fysieke en mentale beheersing leest en (heel belangrijk) je laat spelen en ontdekken.\

Ik doceer Yang-stijl Tai Chi Chuan, in de lijn van Cheng Man Ching, de handvorm is mijn basis en is naast ontspanning en lichaamsbewustwording de eerste focus tijdens mijn reguliere lessen. Maar daarnaast geef ik ook lessen waarin we kennismaken met verschillende wapens, waarin we werken met een partner, waarin we gaan spelen, onderzoeken, voelen wat de onderliggende principes zijn en deze toepassen. Toepassen in de handvorm, met behulp van een wapen, met een partner en nemen we onszelf niet altijd te serieus.

Want ondanks dat ik vind, dat we niet mogen vergeten dat Tai Chi Chuan zijn oorsprong heeft als krijgskunst, ze een aangename invloed heeft op onze gezondheid en ons veel over onszelf en de ander kan leren, mag daar ook bij gelachen worden.

Kijk voor verdere informatie over het lesaanbod even bij het ‘Cursusaanbod‘.

Sfeerimpressie

Voor iedereen die een kleine impressie wil zien van de lessen die ik geef, ik denk dat er genoeg af te lezen valt aan de gezichten van afgelopen zomer.

Bewustworder van details

Voor wie meer over mij als docent en Tai Chi-speler wil weten. In maart 2018 heeft Karen van Tai Chi Nederland een interview bij mij afgenomen en daar een prachtig artikel van geschreven:

Bewustworder van details

Worldcup Tai Chi Chuan Taiwan

En iets waar ikzelf erg trots op ben,een paar jaar geleden heb ik niet onverdienstelijk mee mogen doen aan de 2018 Worldcup Tai Chi Chuan in Taiwan

Hieronder een sfeerimpressie van de reis die ik mocht maken: de trainingen in Taiwan en de wedstrijden.