Hefboomeffect

IMG_1215Het is alweer even geleden dat ik op vrijdag een stukje gesprekstof de wereld in heb gebracht. Maar onderstaand filmpje heeft daar weer nieuwe inspiratie voor gegeven. Ik ben namelijk erg benieuwd naar jullie mening hierover.

De opname heeft als invalshoek HEMA, en dan niet de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, maar de Historical European Martial Arts. Iets specifieker, schermen.

Uiteraard zal iedere purist zeggen dat zijn of haar krijgskunst de beste is, en er geen of nauwelijks overeenkomst is met een andere stijl. Laat staan dat de andere stijl eenzelfde of betere technieken heeft.

Het spijt me, maar ik denk daar persoonlijk toch anders over. Op zijn minst dat we dingen uit andere stijlen en kunsten kunnen leren. In de opname hieronder gaat het over het hefboomeffect in schermen en zien we twee heren spelen met een degen.

Ik weet te weinig van zwaard- en sabeltechnieken binnen de Tai Chi om er een gedegen oordeel over te vellen. Maar vanuit de stoktechnieken denk ik dat hier een best een leuk aantal overlappingen te vinden zijn.
Principes die ik met liefde wil gaan onderzoeken en verfijnen. De verdeling van de stok in drie delen durf ik met redelijke zekerheid wel in een leuk aantal technieken te herleiden.

De verdeling in tien delen daarentegen wordt wellicht een veel moeilijkere zoektocht. En dan heb ik het het nog niet over het feit dat een stok een tweehandig wapen is, dat aan beide zijden gebruikt kan worden. Wat de verdeling alleen nog maar interessanter maakt.

Wellicht dat we er komende zomer met een klein groepje nog eens specifiek naar kunnen kijken. Ik heb in ieder geval weer iets extra’s om over na te denken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.